Hieronder vindt u het resultaat van het programma.
Toelichting
Ook in 2022 hebben veel partners en inwoners in onze stad gewerkt aan diverse mooie vormen van vrijetijdsbesteding. Vrijetijdsbesteding is van grote meerwaarde voor onze stad, vanuit de positieve invloed die het heeft op het welbevinden van Nieuwegeiners. Als gemeente zorgen we voor de randvoorwaarden die nodig zijn voor het in stand houden en versterken van vrijetijdsbesteding. We hebben zelf activiteiten ondernomen als gemeente en met veel organisaties en instellingen samengewerkt en hen gefaciliteerd.
Ruimte om actief te zijn en initiatieven te nemen
In 2021 zijn we gestart met het voeren van gesprekken met externe stakeholders over het borgen van de pijlers van de cultuurvisie. In 2022 hebben we deze gesprekken vervolgd. Op basis van deze gesprekken hebben we onder andere de nieuwe subsidieregeling culturele initiatieven opgezet die met ingang van september 2022 van kracht is. Met deze nieuwe regeling bieden we ruimte aan nieuwe initiatieven en houden we het culturele ecosysteem van verenigingen, initiatiefnemers, voorzieningen, etc. in de gemeente Nieuwegein breed en levendig. Dit is ook onderdeel van de doorstart van de herijking van het evenementenbeleid dat in 2022 is opgepakt en in 2023 verder wordt uitgevoerd. Op dit punt is sprake van overlap met het doel van het vergroten van de aantrekkingskracht van Nieuwegein op inwoners, toeristen en recreanten.
Naast deze versnelde samenvoeging van de subsidieregelingen voor evenementen en cultuur wordt vanuit vergunningverlening continu gekeken naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en de gevolgen voor dienstverlening richting organisatoren van evenementen. Ook is een start gemaakt met het inzichtelijk maken van de mogelijkheden voor aanleg van een evenemententerrein (uitwerking M225). De resultaten hiervan worden in Q2 van 2023 gedeeld met de raad. De strategische component van de “herijking evenementenbeleid” kent een sterke samenhang met onderwerpen als cultuur, sport, erfgoed en stadsmarketing. Dit wordt integraal opgepakt in het in 2023 te ontwikkelen omgevingsprogramma Vrije Tijd.
Voorzieningen op het gebied van vrije tijd
Ook in 2022 hebben we zorg gedragen voor goede basisvoorzieningen die passen bij de maat en het karakter van Nieuwegein. Dat betekent dat we voorzieningen als de musea, culturele instellingen, sportaccommodaties, recreatieterreinen, theater en de bibliotheek een goede toekomst willen bieden en hier ook aan bijgedragen hebben.
Nieuwegein is enkele jaren host city van de Nationale Sportweek geweest. Tijdens deze week zijn veel mensen actief en kunnen Nieuwegeiners op een aantrekkelijke manier in aanraking komen met sporten en bewegen. In 2022 was Nieuwegein geen host city, maar is wel een soortgelijk programma uitgevoerd in samenwerking met SportID wat wederom succesvol was. Veel Nieuwegeiners zijn actief bezig geweest, het heeft nieuwe leden voor verenigingen opgeleverd en er was ook landelijke aandacht voor de sportweek in Nieuwegein.
Vergroten aantrekkingskracht Nieuwegein op inwoners, toeristen en recreanten
Op het gebied van het toegankelijk maken van erfgoed in onze stad, waren er ontwikkelingen bij de forten. Zo is de toegankelijkheid van fort Jutphaas vergroot met de opening van "Bij de Fortwachter". En voor de herinrichting van de buitenruimte van fort Vreeswijk is een vooroverleg omgevingsvergunning in behandeling. Wij hebben nauw contact met de provincie Utrecht over het bewaken en versterken van de universele waarden van het werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Daarnaast zijn wij betrokken geweest bij de aanbestedingsprocedure voor het te realiseren kunstwerk op de Plofsluis. Vergunningverlening en realisatie hiervan worden in 2023 verwacht.
Het community-artproject van JanIsDeMan in de Muntenbuurt is met voorwerpen van bewoners tot stand gekomen in 2021. Het dient als onderdeel van en inspiratie voor het Street Art Muntenbuurt project waarin de initiatiefnemer een kunstenaarscollectief opgericht heeft met bewoners uit de Muntenbuurt. In 2022 zijn er verschillende elektriciteitskasten beschilderd en sluiten er nog steeds kunstenaars aan bij het collectief. Daarnaast wordt deze Street Art Muntenbuurt op dit moment als kunstroute uitgewerkt en opgenomen bij Citymarketing. Ook loopt een traject met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) om in Gebouwendriften te onderzoeken of er in samenwerking met verschillende afdelingen van de opleiding een community art project opgezet kan worden om bewonersbetrokkenheid te vergroten.
De Museumwerf en museum Warsenhoeck intensiveren de samenwerking als het gaat om het promoten van Nieuwegein bij inwoners. Een boottocht van het ene naar het andere museum is ontwikkeld en deze wordt in 2023 verder uitgewerkt wat organisatie en logistiek betreft. Ook is in 2022 een stadsbrede samenwerking opgezet waarbij de waterwegen en de bekendheid van het varend erfgoed werd vergroot. In 2023 vindt de Dag van de Vaart plaats op zondag 26 maart.