Wonen en economie

Thema Wonen, wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 5: Een klimaatneutrale en duurzame stad, die ook de gevolgen van klimaatveranderingen aan kan

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

ROUTEKAART ENERGIENEUTRAAL NIEUWEGEIN EN DUURZAAMHEIDSPROFIEL
Eén of meerdere van de in de Transitievisie Warmte voorgestelde gebiedstrajecten worden volgens planning in 2022 opgestart in co-creatie met het gebied en vervolgens met een specifieke startnotitie per gebiedstraject naar de gemeenteraad gebracht

2

De trajecten uit de Transitievisie warmte ‘zonder gebiedsaanpak’ worden gestart/voortgezet.

Het traject gericht op buurtinitiatieven is niet gestart vanwege onvoorziene grotere benodigde inzet voor Gebouwendriften. Traject met eigen vastgoed heeft langere doorlooptijd.

3

Na het raadsbesluit over Afwegingskader Aardwarmte (dec. 2021) kan in 2022 overgegaan worden naar de vervolgfase. Het afwegingskader is daarbij leidend voor het beoordelen van bestaande en/of nieuwe initiatieven (waar gewenst via een second opinion). Daarnaast vindt een evaluatie plaats van het afgelopen traject.

4

Naar verwachting start de bouw van de warmtebuffer bij het warmteoverdrachtsstation Zuilenstein medio 2022. Dit is echter afhankelijk van eventuele bezwaar-/beroepsprocedures.

Door procedurele vertraging is dit niet in 2022 gestart. Deze bouw is uiteindelijk begin 2023 gestart, de funderingspalen zijn geboord.

5

In 2022 is het Regionaal Uitvoeringsplan RES U16 1.0 gereed, met focus en concrete uitwerking naar de RES U16 2.0 in 2023.

6

In 2022 komen wij met een 2e Uitvoeringsplan Routekaart Energieneutraal Nieuwegein voor de periode 2022-2025.

De bevestiging van de rijksgelden voor apparaatskosten vergoeding gemeenten kwam later dan verwacht, namelijk in de decembercirculaire 2022. Hierdoor is niet eerder een uitvoeringsplan opgesteld.

7

In 2022 wordt, na vaststelling van het afwegingskader zonnevelden, het ruimtelijk beleid voor de locaties voor de zonnevelden Nieuwegein opgesteld.

8

In 2022 stimuleren wij bedrijven en instellingen om hun daken van zonnepanelen te voorzien. We doen dit o.a. in samenwerking met Energiek Nieuwegein, een vrijwilligersinitiatief t.b.v. ondernemers en pandeigenaren die hun bedrijfsvastgoed willen verduurzamen.

9

De Duurzaamheidslening/Verzilverlening is gezien de populariteit en het succes van de regeling een product dat wij continueren. We blijven de toepassing van de leningen en de uitgaven monitoren.

10

Met de derde jaargang van de Subsidieregeling Duurzaam Nieuwegein (Matchingsfonds) zetten we meer inwoners van Nieuwegein aan tot het nemen van maatregelen op het gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie.

11

We brengen het aantal openbare oplaadpalen in balans met het aantal elektrische auto's. Naast de particuliere aanvragen voor openbare laadpalen, worden er door marktpartijen op strategisch gelegen locaties (in drukke wijken en op 150m van bestaande oplaadpalen) nieuwe oplaadpalen voorgesteld.

12

We komen met een plan van aanpak hoe we in 2030 zo dicht mogelijk komen bij de maximale potentie zon-op-grote daken (groot dak is vermogen > 15 kWp) (Nieuwegeinse opgave RES U16).

Dit plan van aanpak is in de maak. We hebben het monitoringsinstrument al goed op orde. Verwachting van het plan van aanpak is kwartaal 2 van 2023.

13

We komen met een plan voor de verduurzaming van de bedrijventerreinen Nieuwegein.

De voorbereiding van het plan vraagt meer afstemming tussen de diverse disciplines dan gedacht.Er zijn al wat stappen gezet, maar een overkoepelend plan is er nog niet. Het plan wordt verwacht in 2023.

14

KLIMAATADAPTIE
In 2022 geven we verder uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma 2019-2022 Klimaatadaptatie. We nemen klimaatadaptieve maatregelen in de openbare ruimte, stimuleren bewoners dit ook te doen in en rond het huis, organiseren bewonersacties samen met de wooncorporaties en nemen prestatie-eisen op in omgevingsplannen en gemeentelijke uitvragen.

15

We herijken de visie klimaatadaptatie en stellen een nieuw meerjarig uitvoeringsprogramma op.

16

We participeren in de regionale projecten van de werkregio Netwerk Water & Klimaat van het Deltaprogramma ruimtelijke adaptatie. Dit zijn kennis- en onderzoeksprojecten, en het uitwerken van een gemeenschappelijke communicatie- en uitvoeringsstrategie.

17

We doen een subsidieaanvraag voor klimaatadaptieve maatregelen in de openbare ruimte samen met andere partijen van het Netwerk voor de Impulsregeling klimaatadaptatie van het Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 09:14:47 met de export van 07/27/2023 09:10:10