Hieronder vindt u het resultaat van het programma.
Toelichting
Wonen
Wij zijn gereed voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet die naar verwachting 1 januari 2024 in werking treedt. De eerste omgevingsprogramma’s als uitwerking van de Omgevingsvisie Nieuwegein zijn vastgesteld of in voorbereiding. De realisatie is gestart van een aantal deelgebieden in City ; Doorslagzone en rondom nieuwe OV-knooppunt City. Voor deze ontwikkelingen zijn veel mobiliteitsmaatregelen genomen. Onder andere via nieuwsbrieven City en het informatiecentrum City zijn regelmatig bewoners hierover geïnformeerd en is in co-creatie met bewoners het nieuwe Rosarium en een openbare tuin ontworpen. De buitenruimte van Rijnhuizen - het realiseren van nieuwe woonstraten en het omvormen van bestaande straten naar woonstraten – heeft in 2022 een vervolg gekregen. Bewoners hebben mee kunnen denken over onder meer de Watertuin, Wijnestein, Laan van Rijnhuizen en speelplekken. In het kader van Betere Buurten is de fysieke uitvoering van de herinrichting van de twee buurten Schansen-Noord en Schansen-Zuid in 2022 verder uitgevoerd. Voor de Muntenbuurt is de verbrede (openbare ruimte verbreed met thema's leefbaarheid en veiligheid) aanpak verder doorontwikkeld en voor de Gebouwendriften is een Buurtplan van Aanpak opgesteld. Ook is het ontwerp voor de openbare ruimte voor Kerkveld gereed en de aanbesteding start in 2023.
In 2022 zijn 400 woningen toegevoegd om onze woningbouwambitie van meer dan 5.000 woningen te realiseren. We hebben het bouwen van woningen voor stijgers op de woningmarkt ten behoeve van de doorstroming gestimuleerd waarbij deze woningen met name in het hogere segment zitten. Ook ontwikkelden wij nieuwe instrumenten om betaalbaarheid te bevorderen en is de starterslening voortgezet. In 2022 zijn 76 intramurale eenheden toegevoegd (de Kuifmees) en het concept Verzorgd Wonen om inwoners langer zelfstandig te kunnen laten wonen is verder ontwikkeld. Ook is de dienstverlening van de wooncoach, de verhuisconsulent en de blijverslening voortgezet en is de Campagne Langer Thuis gestart.
We maken afspraken en dragen uit dat woningcorporaties en ontwikkelaars hoge duurzaamheidsambities hanteren bij groot-onderhoud, renovatie- en nieuwbouwprojecten. We zijn in 2022 het gesprek gestart met Woonin (samenvoeging van woningcorporaties Mitros en Viveste) over welke waarden in de stad worden toegevoegd en verwijderd als wordt besloten tot sloop/nieuwbouw van woningen in Vreeswijk en aan het Nijpelsplantsoen. Hierbij gaan we zorgvuldig om met de afweging tussen verdichting en ruimtelijk kwaliteit en leefbaarheid.
Via een onderzoek Vreeswijk & Water hebben wij bijgedragen aan het inrichtingsplan en de meekoppelkansen voor Sterke Lekdijk. Er is een toetsingskader vastgesteld voor erfgoed en duurzaamheid, waar richtlijnen in staan voor zonnepanelen op of aan monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden.
Het in de Transitievisie Warmte voorgestelde gebiedstraject voor de Gebouwendriften is in 2022 opgestart in co-creatie met het gebied en de startnotitie voor de Gebouwendriften is vastgesteld.
In 2022 is het Regionaal Uitvoeringsplan RES U16 1.0 vastgesteld, waarbij de focus is een concrete uitwerking naar de RES U16 2.0 in 2023. De Duurzaamheidslening/Verzilverlening is voortgezet. Met de derde jaargang van de Subsidieregeling Duurzaam Nieuwegein (Matchingsfonds) zijn meer inwoners van Nieuwegein aangezet tot het nemen van maatregelen op het gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie. Ook in 2022 is het project "energiebox + advies" voortgezet waarbij huishoudens van woningcorporaties energieadvies kregen. In het kader van de aanpak energiearmoede is dit project uitgebreid (uitgebreidere samenstelling energiebox + klussendienst). In totaal hebben 176 huishoudens een "energiebox + advies" ontvangen. In 2022 hebben we verder uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsprogramma 2019-2022 Klimaatadaptatie en zijn gestart met het opstellen van een nieuw Omgevingsprogramma klimaatadaptatie. Er zijn klimaatadaptieve maatregelen in de openbare ruimte gerealiseerd, bewoners zijn gestimuleerd klimaatadaptieve maatregelen te nemen rond hun huis. Om bewoners actief te laten participeren in het vergroenen van de stad nemen wij via het Netwerk water & klimaat deel aan een pilotproject van het Europese LIFE subsidie-programma voor het opzetten van een community van stadsvergroeners.
Economie
Na de coronaperiode hebben we extra geïnvesteerd in onze ondernemerscontacten om in contact te blijven met wat leeft en speelt in het Nieuwegeinse bedrijfsleven. Hiertoe hebben we opnieuw het makelaarsoverleg gestart. We hebben vastgoedeigenaren benaderd die verbouw, of sloop/nieuwbouw van hun bedrijfslocatie overwegen met een 'ja, mits'-houding. Dit om te voorkomen dat bedrijven zich terugtrekken uit Nieuwegein nu er na Het Klooster geen nieuwe bedrijventerreinen meer worden ontwikkeld. Hierbij hebben wij verduurzaming, intensivering en kwaliteitsverbetering van gebouw en gebied als uitgangspunten genomen.
Wij hebben deelgenomen aan de landelijke ondernemersdag, met als doel het onderlinge netwerk te verstevigen.
We hebben contact gehad met de diverse eigenaren van de Nieuwegeinse winkelcentra en horeca-ondernemers. Ook met de winkeliers hebben we gesproken over wat er praktisch met elkaar gedaan kan worden om de diverse winkelgebieden aantrekkelijk te houden. Vooral in City zijn we nauw met de eigenaar Wereldhave opgetrokken om zodoende de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van City op peil te houden nu de bouwwerkzaamheden zijn gestart.
Met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht zijn we nagegaan of zij willen investeren in kavels op onze bedrijventerreinen om zodoende de verdere opwaardering en verduurzaming van onze bestaande bedrijventerreinen te verbeteren. Wij zijn samen met de Provincie en U16-regio opgetrokken voor duurzame inzetbaarheid van alle talenten van de beroepsbevolking in de regio en in het voorzien van ondernemers in de regio van voldoende gekwalificeerd personeel.