Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Thema Versterking eigen kracht, wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 3: Inwoners vinden de weg naar informatie, ondersteuning en hulp op alle levensterreinen

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

Op basis van een aantal in 2021 gehouden strategiesessies is de nieuwe koers van de sociale kaart uitgestippeld. Hier bouwen wij in 2022 op voort.

We hebben ervoor gekozen de doorontwikkeling van de huidige sociale kaart te stoppen en een onderzoek te starten naar een alternatief dat beter aansluit bij de nieuwe inkoopstrategieën voor Jeugdhulp en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit omdat uit de vervolgsessies is gebleken dat de organisatorische en financiële inspanningen niet goed in verhouding stonden met het (beperkte) gebruik van de kaart.

2

Vroegsignalering en preventie maken onderdeel uit van de samenwerkingsagenda van het project integrale gebiedsgerichte samenwerking GGZ. Er worden concrete samenwerkingsafspraken gemaakt tussen in – en formele partijen over het melden van signalen van zorg en/ of overlast gevende situaties.

De rol van procesregisseur is geïmplementeerd. Met het toewijzen van deze functie is voor betrokken partijen ook helder bij wie zij terecht kunnen met signalen. De uitvoering in de praktijk komt nog mondjesmaat op gang. Dit is een aandachtspunt voor de stuurgroep. De monitoring van de regierol wordt voorbereid.

3

We geven in onze lokale communicatiekanalen aandacht aan huiselijk geweld en kindermishandeling, en het meldpunt Veilig Thuis. We blijven het gebruik van de meldcode stimuleren door het te agenderen in reguliere overleggen met professionals en vrijwilligers.

4

We vergroten het bereik van de minimaregelingen door de uitvoering van de aanpak ‘Armoedebeleid: Aanpak en uitvoering communicatiestrategie’. Via deze aanpak worden voor 2022 nieuwe accenten gelegd op het verlagen van de drempel voor inwoners om deze minimaregelingen aan te vragen.

5

We attenderen ondernemers en zzp’ers op ondersteuningsmogelijkheden om rond te komen. Per 1 oktober 2021 zijn de meeste ondersteuningspakketten voor corona vanuit de Rijksoverheid gestopt. Hierdoor zullen naar verwachting meer ondernemers (waaronder zzp’ers) aanspraak maken op onze minimaregelingen. We zetten ons specifiek in om deze nieuwe doelgroepen tijdig te bereiken door vroegsignalering en bewegwijzering naar hulp.it

Er is eerst een uitgebreider en beter ondersteuningsaanbod gezocht voor zzp'ers en ondernemers. Dat is eind 2022 tot stand gekomen met aansluiting bij het Utrechtse Ondernemers Centraal. In het eerste kwartaal 2023 wordt dit nieuwe ondersteuningsaanbod uitgebreid onder de aandacht gebracht van de Nieuwegeinse zzp'ers en ondernemers.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 09:14:47 met de export van 07/27/2023 09:10:10