Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Thema Versterking eigen kracht, wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 6: Jeugdigen en ouders worden gestimuleerd om zelf en met elkaar oplossingen te vinden

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

We zetten in op preventie door het versterken van de pedagogische basisinfrastructuur, met een focus op het opvoeden en opgroeien van jeugdigen. We richten ons vooral op het voorkomen van (zware) psychische problemen bij jeugdigen met extra aandacht voor de gevolgen door de Coronacrisis en echtscheidingsproblematiek ouders. Dit wordt in samenhang met de meerjarenopgave welzijn vormgegeven met onze partners in de stad met o.a. jongerenwerk (MOvactor) en groepswerk (Santé). Extra inzet vindt plaats in samenhang met het Nationaal Programma Onderwijs (zie hieronder). Daarnaast richten we ons op de aansluiting van het onderwijs (met name MBO) op de arbeidsmarkt voor het realiseren van voldoende relevante stageplaatsen en een goede doorstroom van studenten naar het Nieuwegeinse bedrijfsleven.

2

We voeren de in 2021 opgestelde plannen met betrekking tot het Nationaal Programma Onderwijs uit. We doen dit samen met het onderwijs (besturen en samenwerkingsverbanden), de kinderopvang en andere maatschappelijke partners. Voor de doelgroep 12-18 jaar doen we dit deels met de regiogemeenten vanwege het grensverkeer van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hiermee werken we aan achterstanden op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak (waaronder thuiszitten en vrijstellingen) en tegelijkertijd aan meer gelijke kansen in het onderwijs.

3

Vanuit het landelijk beschikbaar gestelde budget ‘onderwijskansenbeleid’ blijven wij inzetten op het verminderen van (dreigende) (taal)achterstanden van kinderen en hun ouders. Hierdoor verwerven kinderen een betere startpositie in de samenleving en zijn ouders beter in staat hun kinderen te ondersteunen in hun schoolloopbaan. In de gebieden in Nieuwegein waar de achterstanden het grootst zijn, zetten we hier extra op in. Extra aandacht hebben we hierbij voor achterstanden die door de coronacrisis zijn vergroot.

4

We voeren de ‘week van de opvoeding’ samen met lokale partners voor het derde, achtereenvolgende jaar uit en evalueren deze 3 jaren om te bepalen of deze week structureel voortgezet gaat worden. Preventief aanbod voor ouders staat in deze week centraal.

5

We bouwen verder samen met Geynwijs, Kinderopvang, JGZ, Onderwijs aan de preventieve inzet en vroegsignalering van het jonge kind (huisbezoeken kwetsbare ouders, VoorZorg, samenwerking partners).

Eind schooljaar 2021/2022 is door een aantal scholen aan de bel getrokken vanwege een toename van kinderen die instromen en gedrag vertonen dat veel jonger is dan hun leeftijd, waardoor ze niet schoolrijp zijn. Ook is er in 2022 een toename van peuters met een VE-indicatie, en met problematisch gedrag. Deze problematiek wordt landelijk herkend. Reden om de samenwerking en inzet rondom preventie en vroegsignalering nog verder te versterken.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2023 09:14:47 met de export van 07/27/2023 09:10:10